Fazla Sosis Tüketenler Dikkat! Bağırsak Kanseri Riskini Yüzde 40 Artırıyor!

Fazla Sosis Tüketenler Dikkat! Bağırsak Kanseri Riskini Yüzde 40 Artırıyor!
Fazla Sosis Tüketenler Dikkat! Bağırsak Kanseri Riskini Yüzde 40 Artırıyor!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, son yapılan bir araştırmada, aşırı miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, yine salam, sosis gibi işlenmiş gıdaları aşırı tüketenlerde ise yüzde 40’tan daha fazla bağırsak kanseri riskinin olduğunu belirtti.

Kolorektal Kansere Dikkat Çekiliyor

Prof. Dr. Uğur Coşkun, mart ayında düzenlenen etkinliklerle kolorektal kansere dikkat çekildiğini ifade etti. Batı tarzı beslenme alışkanlıklarının, bağırsak kanseri riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Coşkun, kırmızı et, sosis ve salam gibi işlenmiş gıdaların aşırı tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Araştırma Sonuçları Yayımlandı

Coşkun, Cancer Epidemiology, Biomarkers, Prevention dergisinde yayımlanan bir çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi. Çalışmada, 29 bin 482 bağırsak kanseri vakası ve 39 bin 635 kanser olmayan kontrol vakasının incelendiğini belirten Coşkun, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde ise yüzde 40’tan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildiğini aktardı.

Genetik Analizlerle Aydınlatıldı

Yapılan detaylı genomik analizlerde, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların fazla tüketimi ile bağırsak kanseri arasındaki ilişkinin genlerle bağlantılı olduğu ortaya kondu. HAS2 ve SMAD7 isimli genlerin bu ilişkiden sorumlu olduğu belirlendi. Bu genlere sahip bireylerde bağırsak kanseri riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi.

Gelecek İçin Önemli Bilgiler

Coşkun, yapılan çalışmanın fazla miktarda kırmızı et veya işlenmiş gıda tüketen bazı insanlarda bağırsak kanseri gelişirken neden diğerlerinde gelişmediğini açıklayabilecek nitelikte olduğunu söyledi. Bu bulguların geliştirilmesi ve yeni çalışmalarla doğrulanması durumunda, yakın gelecekte hangi grupların bu gıdaları daha güvenli bir şekilde tüketebileceğine dair bilgilerin elde edilebileceğini belirtti.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fazla Sosis Tüketenler Dikkat! Bağırsak Kanseri Riskini Yüzde 40 Artırıyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberler 23 | Son Dakika Elazığ Haberleri - Elazığ Haber Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!