Kuru Meyve Sektörü Pazarlara İhracatını Yüzde 15 Artırdı

Kuru Gıdalar İhracat Toplantısı
Kuru Gıdalar İhracat Toplantısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuru meyve ihracatı sektörü, Türkiye’de 2022 yılında 1 milyar 571 milyon dolarlık bir ihracat hacmine ulaştı. Sektörün hedef pazarlarında ise yüzde 15’lik bir ihracat artış hızı yakalandı ve ihracat rakamı 196 milyon dolardan 225 milyon dolara yükseldi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin kuru meyve ihracatında lider konumda bulunmaktadır. Birlik, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Malezya ve Endonezya gibi hedef pazarlarını belirleyerek, ihracatını bu ülkelere yoğunlaştırmaktadır. Uzun yıllardır yapılan çalışmalar sayesinde, bu hedef pazarlara yönelik ihracat rakamları artmıştır.

Kuru Gıdalar İhracatı Arttı
Kuru Gıdalar İhracatı Arttı

Kuru meyve sektörü, Ticaret Bakanlığı’nın 2023 yılı için belirlediği Uzak Pazarlar Stratejisi’ne uyumlu hedeflerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Hedef ülkeler arasında lider konumda olan ABD, Türk kuru meyvelerine 126 milyon dolarlık talep gösterirken, ikinci sırada Çin yer aldı ve 32.7 milyon dolarlık Türk kuru meyveleri talebiyle dikkat çekti. Japonya’ya yapılan kuru meyve ihracatı yüzde 15’lik bir artışla 24 milyon dolardan 28 milyon dolara yükseldi. Brezilya’nın Türk kuru meyvelerine olan talebi ise 2021 yılında 15 milyon dolar iken, 2022 yılında yüzde 55 artarak 23 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi ithalatı gerçekleştirdi.

Kuru Meyveler Sağlıklıdır

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk üreticilerinin yüzlerce yıldır sağlıklı gıda olarak kabul edilen kuru meyve ürettiğini ve ihracatçılar olarak da 110’dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti. Işık, kuru meyve sektörünün ihracat başarısında üreticiler, ihracatçılar, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasındaki uyumun önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Kuru Gıdalar İncir İhtalatı
Kuru Gıdalar İncir İhtalatı

Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan genel kurulda konuşan Başkan Işık, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak, Kuru İncir, Kuru Kayısı ve Kuru Üzüm için oluşturulan kurullar ve Teknik Komitelerin çalışmalarını sürdürdükleri bilgisini verdi. Işık, “Organik Ürünler Komitesi, Bilim ve Teknoloji Kurulu, Ekonomi ve Finans Kurulu, Tanıtım ve Pazarlama Kurullarını da yeni dönemde kurduk ve çalışmalara dahil ettik. Bu kurullarımızın çabaları ve ihracatçılarımızın aktif pazarlama çalışmalarıyla hedef pazarlarda başarıyı yakaladık. 100 bin üreticiyi bu kurullarda yaptığımız çalışmalarla yönetiyoruz. Kuru meyve sektöründeki başarının arkasında 35-40 yıldır devam eden sürdürülebilirlik eksenli çalışmalar yatıyor” şeklinde konuştu.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kuru Meyve Sektörü Pazarlara İhracatını Yüzde 15 Artırdı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberler 23 | Son Dakika Elazığ Haberleri - Elazığ Haber Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!