Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde Organ Nakli Konferansı

Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde Organ Nakli Konferansı
Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde Organ Nakli Konferansı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fırat Üniversitesi Hastanesi, sağlık çalışanlarına yönelik düzenlediği önemli bir konferansla ‘beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli’ konularında kapsamlı bilgiler sundu.

Organ Nakli ve Tanımı: Prof. Dr. İsmail Demirel’in Açıklamaları

Konferansın düzenlendiği Fırat Üniversitesi Hastanesi konferans salonunda konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demirel, organ naklinin önemine vurgu yaparak, bu işlemin, görev yapamayacak kadar hasta bir organın, yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Demirel, canlıdan nakillerin genellikle böbrek ve karaciğer üzerine odaklandığını, kadavradan nakillerin ise kalp, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi hayati organları içerdiğini belirtti.

Organ Nakli İçin Uygun Durumlar ve Sınırlamalar

Dr. İsmail Demirel, her ölen kişiden organ nakli yapılamayacağını vurgulayarak, kişinin ölümünün nakil için tıbben uygun olup olmadığının dikkatlice değerlendirildiğini söyledi. Evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmenin, nakil için uygun bir durum oluşturmadığını belirten Demirel, sadece yoğun bakım ünitesinde yaşam destek ünitesine bağlı olarak ölen kişilerden organ nakli yapılabildiğini ifade etti.

Türkiye’de Organ Nakli Tarihi ve Hukuki Çerçeve

Prof. Dr. İsmail Demirel, Türkiye’de organ naklinin tarihçesine de değinerek, 1979 yılında çıkarılan ‘2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’un, 1982 yılında yeniden düzenlenerek hala yürürlükte olduğunu belirtti. Türkiye’de böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, deri, kemik, kemik iliği gibi organ nakillerinin başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Geniş Katılımla Gerçekleşen Konferans

Konferansa akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda sağlık çalışanının yoğun ilgi gösterdiği belirtildi. Etkinlik, organ nakli konusundaki bilincin artırılması ve sağlık profesyonellerinin bu alandaki güncel bilgilerle donatılması amacıyla düzenlenmiştir.

Kaynak: İHA

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde Organ Nakli Konferansı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberler 23 | Son Dakika Elazığ Haberleri - Elazığ Haber Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!