Elazığlı Türk Bilim Adamı Ürettiği Cihazla ABD’li Teknoloji Devine Rakip Oldu!

Elazığlı Türk Bilim Adamı Ürettiği Cihazla ABD'li Teknoloji Devine Rakip Oldu!
Elazığlı Türk Bilim Adamı Ürettiği Cihazla ABD'li Teknoloji Devine Rakip Oldu!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun liderliğinde geliştirilen yerli “Nanoteknolojik Kuantum Verim/Ipce” cihazı, ulusal ve uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekiyor. İthal cihazlara alternatif olarak üretilen bu yenilikçi cihaz, teknoloji devi Amerikan firmalarıyla rekabet edebilecek seviyede bir başarıyı temsil ediyor.

Teknolojik Gelişmelerin Odak Noktası: Fytronix Yüksek Teknoloji

FÜ Fizik Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun önderliğinde, Fırat Teknokent’te faaliyet gösteren Fytronix Yüksek Teknoloji şirketi, son dönemde teknoloji dünyasında önemli bir oyuncu haline geldi. Prof. Dr. Yakuphanoğlu’nun Ar-Ge çalışmaları, foto sensörlerin elektriksel özelliklerini analiz etmek amacıyla geliştirilen bu yeni cihazla sonuçlandı.

Elazığ’da tek katlı derme çatma evde kalan ve çocukları bakmayan 91 yaşındaki kadın yaşam mücadelesi veriyor.Elazığ merkez Yeni Mahalle Mert Sokak üzerinde bulunan müstakil evde tek başın yaşayan 91 yaşındaki Hanım Öztürk’ün hali görenleri üzüyor. Yaşanacak gibi olmayan derme çatma bir evde kalan 6 çocuk annesi Öztürk, adeta yaşam mücadelesi veriyor. Kulakları duymayan ve bir gözü de görmeyen yaşlı kadın, komşularının yardımı ile karnını doyuruyor. Tek istediği duyabilmek için işitme cihazı olan Öztürk, kendi halinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Çocuklarının ilgilenmediğini dile getiren mahalle sakinleri, yaşlı kadının daha iyi bakılması için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Elazığ’da tek katlı derme çatma evde kalan ve çocukları bakmayan 91 yaşındaki kadın yaşam mücadelesi veriyor.
Elazığ merkez Yeni Mahalle Mert Sokak üzerinde bulunan müstakil evde tek başın yaşayan 91 yaşındaki Hanım Öztürk’ün hali görenleri üzüyor. Yaşanacak gibi olmayan derme çatma bir evde kalan 6 çocuk annesi Öztürk, adeta yaşam mücadelesi veriyor. Kulakları duymayan ve bir gözü de görmeyen yaşlı kadın, komşularının yardımı ile karnını doyuruyor. Tek istediği duyabilmek için işitme cihazı olan Öztürk, kendi halinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Çocuklarının ilgilenmediğini dile getiren mahalle sakinleri, yaşlı kadının daha iyi bakılması için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Yerli Teknolojinin İhracat Potansiyeli

Üretilen Nanoteknolojik Kuantum Verim/Ipce cihazı, Fırat Üniversitesi’nin bilimsel ve teknolojik üretim kabiliyetini bir kez daha kanıtlıyor. Prof. Dr. Yakuphanoğlu’nun liderliğindeki ekip, 2 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ardından bu önemli cihazı hayata geçirdi ve ilk ihracatını Hindistan’a gerçekleştirdi.

Yerli Üretimin Önemi ve Yurtdışı Talep

Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Nanoteknolojik Kuantum Verim/Ipce cihazının ülkemizde henüz üretilmemiş olmasının önemine vurgu yaparak, dünyadaki en güçlü rakibin Amerika merkezli bir firma olduğunu belirtti. Bu cihazın üretimi için gereken yüksek teknoloji bilgisinin, Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Uygulama Alanları ve Potansiyel Kullanımlar

Cihazın kullanım alanlarına değinen Prof. Dr. Yakuphanoğlu, özellikle güneş pili uygulamalarında büyük bir potansiyel barındırdığını ifade etti. Güneş pillerinin ve foto diyotların elektriksel özelliklerinin analizinde kullanılan bu sistem, fotovoltaik ve opto elektronik alanlarında önemli bir araç olma özelliği taşıyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Elazığlı Türk Bilim Adamı Ürettiği Cihazla ABD’li Teknoloji Devine Rakip Oldu!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberler 23 | Son Dakika Elazığ Haberleri - Elazığ Haber Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!