Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 3 Mayıs 2025 Cumartesi günü düzenlenecek Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS 2025/6 İngilizce) öncesinde adayların mağduriyet yaşamaması adına önemli bir duyuru yayımladı. Buna göre, kimlik kartını kaybeden, kimlikte fotoğrafı ya da soğuk damga gibi zorunlu güvenlik unsurları bulunmayan adaylar için sınav günü belirli nüfus müdürlükleri açık olacak.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün aldığı karara göre, sınav günü yani 3 Mayıs Cumartesi saat 11.00 ile 13.30 arasında açık tutulacak olan il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde, geçici kimlik belgesi düzenlenecek. Bu belge sayesinde adaylar sınav salonlarına kabul edilecek.
Geçici kimlik belgesinin düzenlenebilmesi için adayın sınav giriş belgesi ve biyometrik fotoğrafı ile birlikte ilgili müdürlüğe başvurması gerekiyor. Başvurular, müdürlük personeli eşliğinde ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Yetkililer, adayın kimlik bilgilerini sistemden doğruladıktan sonra, gerekli güvenlik unsurlarını taşıyan geçici belgeyi düzenleyerek teslim edecek.

Geçici Belge Almadan Sınava Girmek Mümkün Değil
ÖSYM, geçici kimlik belgesi dışında düzenlenen herhangi bir evrakın sınava girişte kabul edilmeyeceğini vurguladı. Bu kapsamda; ehliyet, öğrenci kimliği, kurum kartı gibi farklı belgeler geçersiz sayılacak. Geçici kimlik belgesinin ise yalnızca nüfus müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve gerekli tüm güvenlik unsurlarını (fotoğraf, barkod/karekod, imza/mühür) taşıyor olması gerekiyor.
Yetkililer, sınav sabahı geçici belge almak isteyen adayların erken saatte ilgili müdürlüğe başvurmalarını, yoğunluk yaşanmaması için belgelerini zamanında hazırlatmalarını öneriyor. Belge düzenleme işlemi sırasında adaydan ayrıca herhangi bir ücret talep edilmeyecek.
e-YDS 2025/6 (İngilizce) Sınavı İçin Sınav Günü Açık Tutulacak İl/İlçe Nüfus Müdürlüklerihttps://t.co/mkzHTh41QL pic.twitter.com/5WDtlHdUoU
— ÖSYM (@OSYMbaskanligi) April 30, 2025
Hangi Nüfus Müdürlükleri Açık Olacak?
3 Mayıs 2025 Cumartesi günü sınavın gerçekleştirileceği illerdeki bazı nüfus müdürlükleri, sadece bu özel işlem için saat 11.00 ile 13.30 arasında hizmet verecek. Açık tutulacak müdürlüklerin tam listesi ÖSYM’nin resmî internet sitesinde yayımlandı.
Adaylar, yaşadıkları il ya da sınav merkezinin bağlı olduğu ilçe bazında müdürlük adreslerine ve çalışma saatlerine erişebilecek. Bu sayede, son dakika mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sınava giriş hakkını tehlikeye atmak istemeyen adayların, hem sınav belgelerini hem de kimlik kontrollerini önceden yaparak, eksiklik durumunda ilgili müdürlüklere zamanında ulaşmaları kritik önem taşıyor.